miercuri, 3 iunie 2015

La pas prin Budapesta - 6

Piața Eroilor din Budapesta (în maghiară Hősök tere) este o vastă piață monumentală situată între partea de sus a Bulevardului Andrássy și intrarea în Parcul orașului (Városliget), în sectorul XIV al orașului Budapesta. Piața și Bulevardul Andrássy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial. Piața este organizată în jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei.

La sud de piață se întinde Strada Dózsa György, iar în jurul ei Bulevardul Állatkert, Aleea Kós Károly și Aleea Olof Palme. Două clădiri importante mărginesc piața: Muzeul de Arte Frumoase și Galeria de Artă. Una dintre cele două clădiri de pe Bulevardul Andrássy cu vedere înspre piață este clădirea Ambasadei Serbiei (fosta ambasadă iugoslavă unde Imre Nagy s-a refugiat în 1956). Sub piață se află stația Hősök tere a Metroului din Budapesta.

În Budapesta există alte trei piețe denumite Hősök tere, în Soroksár, Békásmegyer și Rákosliget.

În 1894, la capătul Bulevardului Andrássy se afla o fântână numită "Gloriette", proiectată de Miklós Ybl. Gloriette era o structură hexagonală cu înălțimea de 2.5 metri pe care se înălța un stâlp de 24 de metri înălțime.

Monumentul Mileniului a fost construit între 1896 și 1906. El este compus din două colonade semicirculare pe care se află statui ale principalilor suverani din istoria maghiară. Ansamblul este dominat de o coloană impunătoare de 45 m înălțime, ce are în vârf pe Arhanghelul Gabriel. În piață se află și monumentul memorial al celor căzuți în războiul de eliberare din 1848-1849 și o statuie ecvestră al ducelui Árpád înconjurat de alți șase șefi ai triburilor finoungrice. În stânga sa (din spate către față) sunt reprezentați Tétény, Ond și Kond și apoi la dreapta (din spate în față) Tas, Huba și Előd. În 1932, piața a fost denumită Hősök tere : "Piața Eroilor".

Atunci când monumentul a fost construit, Ungaria făcea parte din Austro-Ungaria și, astfel, ultimele cinci spații pentru statui de pe colonada stângă au fost rezervate pentru membrii dinastiei de Habsburg. De la stânga la dreapta acestea au fost: Ferdinand I (basorelief cu subiectul Apărarea Castelului Eger), Leopold I (basorelief cu subiectul Eugenia de Savoia învingându-i pe turci la Zenta), Carol al III-lea, Maria Tereza (basorelief cu subiectul Dieta Ungariei votează sprijinul "vitam et sanguinem") și Franz Joseph (Franz Joseph încoronat de Gyula Andrássy).

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, monumentul a fost lovit de o bombă. Statuia lui Leopold al II-lea a fost complet distrusă, statuia Mariei Tereza deteriorată de la talie în jos și statuia împăratului Franz Joseph I al Austriei răsturnată și deteriorată la nivelul capului.

În perioada comunistă, monumentul a fost transformat în conformitate cu ideologia marxistă. În timpul conducerii lui Mátyás Rákosi, s-a luat în considerare planul de a demola totul din cauza caracterului patriotic al ansamblului statuar. Statuile regilor habsburgici sunt înlocuite cu Ștefan Bocskai (în locul lui Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman), de Gabriel Bethlen (în loc de Carol al VI-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman), de Imre Thököly (în locul împărătesei Maria Tereza a Austriei), de Francisc Rákóczi al II-lea (în locul lui Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman), precum și o statuie a lui Lajos Kossuth (în locul împăratului Franz Joseph). Statuile înlocuite sunt transferate în depozitul Muzeului Kiscelli și conservate de către Muzeul de Istorie din Budapesta, apoi transportate la Sülysáp. În 2002, statuia deteriorată a împărătesei Maria Tereza a Austriei este restaurat și amplasată în Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. În 2006, statuile lui Franz-Joseph, Carol al III-lea și Ferdinand I sunt aduse de la Sülysáp și urmează să fie amplasate tot în Muzeul de Arte Frumoase.

În prezent, statuile de pe cele două colonade îi reprezintă de la stânga la dreapta: în colonada din stânga, Ștefan cel Sfânt, Ladislau I, Coloman, Andrei al II-lea, Béla al IV-lea, Carol Robert și Ludovic I; în colonada din dreapta, Iancu de Hunedoara, Matia Corvin, Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Imre Thököly, Francisc Rákóczi al II-lea și Lajos Kossuth. Pe porticul din stânga sus, în fața Bulevardului Andrássy, se află statuia Muncii și Bunăstării, iar pe cealaltă parte carul Războiului. Pe porticul din dreapta sus, în fața Bulevardului Andrássy, este statuia Cunoștinței și a Gloriei. La celălalt capăt, față în față cu carul Războiului, este amplasat carul Păcii.

În centrul esplanadei se află cenotaful Soldatului Necunoscut, anterior păzit în permanență de către santinele militare, care a înlocuit în 1956 monumentul înălțat în 1929 în memoria soldaților unguri care au căzut în timpul Primului Război Mondial. În spatele acestui cenotaf, o placă de bronz ascunde fântâna arteziană cu adâncimea de 971 m forată în 1877-1878 de către Vilmos Zsigmondy și care alimenta fântâna "Gloriette". La 16 iunie 1989 s-a adunat aici o mulțime de 250.000 de oameni pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Imre Nagy, martir al Revoluției ungare din 1956, care a fost judecat în secret, condamnat, executat la 16 iunie 1958 și îngropat în parcela 301 a noului cimitir municipal.

Monumentul din Piața Eroilor are un duplicat la scară 90% în Shanghai Global Paradise din Shanghai. De la deschiderea sa în 1996, el a fost în mare parte degradat, majoritatea statuilor fiind scoase de acolo.
















Galeria de artă conține colecțiile de artă modernă. Clădirea a fost construită în 1895 de către Albert Schickedanz și Fülöp Herczog.






Muzeul artelor plastice se află și el în Piața Eroilor față în față cu Galeria de Artă. Clădirea a fost ridicată între 1900 și 1906. Muzeul conține colecții din Egiptul Antic, antichități clasice, sculpturi și picturi li alte opere de artă de după 1800.






Poze din 2008:

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

About Us

Recent

recentposts

Random

randomposts